tani, pertanian, sp
PANATIA SAINS PERTANIAN SMKBBSL
 
Picture
O.K peringkat pembinaan semula landskap telas siap sepenuhnya. Sekarang ini merupkan peringkat penstabilan pokok-pokok pulak. Tunggula dalam 3 minggu lagi untuk lihat landskap tersebut dalam keadaan yang lebih sempurna. Sori picture ini diambil pada masa ang kurang sesuai.


Klik sini untuk membaca paparan sebelum ini.

 

MANGGA

09/09/2009

1 Comment

 
Picture
BUAH MANGGA diKebun buahan
Akhirnya berbuah juga pokok mangga ini. Setelah diberi perhatian yang agak rapi sebelum ini seperti penyediaan sungkupan daripda jerami padi, pemberian baja merah ( NPK 15:15:17) dan penerimaan air yang mencukupi akhirnya membuahkan hasil.Terima kasih Cikgu Marliana atas usaha tersebut semasa menjalani latihan mengajar di Sg Long.

 
 
Picture
pelajar 4A
Hari ini semua pelajar kelas 4A dan 4J telah berjaya melakukan amali TUT ( markot). Pelajar telah diberikan penerangan mengenai cara-cara melakukan amali tersebut sebelum pelajar secara berkumpulan melakukannya di taman angkat BRIGET KH.

 
 
Picture
Sebenarnya jagung di kebun utama sudahpun habis di tuai. Pagi tadi je baru di bersihkan sisa jagung tu. Sisa tersebut kebanyakannyer telah diberikan kepada kambing untuk menjadi makanan kambing tersebut. Untuk pengetahuan semua kambing yang telah dipelihara ini sebenarnya tidak banyak karenah dari segi makanan kerana kebanyakan sisa pertanian akan diberikan kepda kambing tesevut.


Ok, berdasarkan congakan dari hasil kebun jagung tersebut adalah seperti berikut:-
1 pokok jagung mampu mengeluarkan 1-3 tongkol. Jualan setongkol anggaran kasar adalah sebanyak RM1. Dan target  pasaran adalah guru-guru SMKBBSL.

 
 
Semperna bulan ogos ini, sekolah telah mengadakan sambutan bulan kemerdekaan di foyer smkbbsl. Sebelum itu majlis penyampaian hadiah bagi pertandingan taman angkat dan papan kenyataan telah diadakan.
Picture
Guru-guru sedang menyanyikan lagu patriotik sambil mengibarkan bendera Malaysia.

 
 
panatia pertanian
Puan Salimah, En. Bahadur dan Pelajar-pelajar sedang membina semula SKETSA RIMBA di hadapan Kedai Buku bersebelahan dengan kebun sayur-sayuran.

Setelah hampir 2 minggu terbengkalai, akhirnya hari ini perancangan untuk membina semula laman landskap "SKETSA RIMBA" bermula. Semua pelajar yang terlibat telah berkerjasama menyediakan tapak utama landskap tersebut. Setelah disepakati akhirnya pemilihan tapak di bahagian hadapan kedai serbaneka telah terpilih. Landskap ini akan menjadi "ikon" kepada unit kebun milik Panatia SP. justeru selepas ini, kehadiran pelawat akan di sambut dengan bunyi desuan air terjen dari laman SKETSA RIMBA tersebut.
 
 
Picture
Salah satu kumpulan sedang membuat amali di bengkel pertanian.

Minggu ini merupakan minggu pelaksaan amali sp. Antara amali yang bakal dan telah dilaksanakan ialah amali menyembur racun dan penggunaan kalsium karbida dalam proses pemasakan buah.
 

MICOS

08/15/2009

0 Comments

 
 
Picture
Bawang dan pisau ? Pasti semua dapur di rumah ada bawang kan, tak kira la bawang merah ke, bawang putih ke, bawang kecik ke atau bawang besar. mungkin rumah orang bujang je yang takder bawang ni. hehehe.
Ni bukan nak tulis saja2 tau, post ni ada la berkaitan pasal bawang jugak.  Petang tadi kira2 dalam pukul 4.00 la ada sorang mamat ketuk pintu rumah, katanye dari persatuan pengguna air. Dia datang nak test air dari paip rumah la. Mamat tu mintak la segelas air paip dalam cawan jernih nak wat ujikaji la ni. Alamak kantoi lak rumah xder gelas jernis, "bro isi dalam mug boley x?"

 
 

Sekolah terpaksa di tutup ekoran dari penularan jangkitan penyakit "selsema babi". Di harapkan kepada sesiapa yang di jangkiti simptom seperti deman, batuk, sengal badan hendaklah cepat mendapatkan rawatan. di bawah ini di sertakan satu artikel yang di petik dari laman http://ainunmardhiahismail.blogspot.com

 

sp, pertanian, smkbbsl